Het Medicijnwiel

De Q'ero Indianen uit Peru leefden en manifesteerden aan de hand van het Inca Medicijnwiel. Deze symboliseert de vier windrichtingen, de vier jaargetijden en de vier elementen Lucht, Vuur, Water en Aarde. Ook ik als moderne, westerse Sjamaan manifesteer mijn doelen aan de hand van het Medicijnwiel en tevens werk ik hiermee tijdens Sjamanistische reizen. Laten we even een rondje Medicijnwiel doen..


Het Oosten (Lente)

Elke nieuwe cyclus van het Medicijnwiel begint in het Oosten bij aanvang van de lente. Tijdens een Sjamanistische reis stappen we hier door het Chakana, het Heilige Kruis van de Andes, heen het Medicijnwiel op. Alhoewel in het dagelijks leven het Medicijnwiel nooit stopt. Net als dat de seizoenscycli ook gewoon doorgaan. Telkens als de cirkel weer rond is beginnen we gewoon opnieuw. Het Oosten op het Medicijnwiel is verbonden aan de hoofdtotemdieren Apucheen Condor en Adelaar. De Condor staat voor de vrouwelijke energie in ons (Divine Feminine) en de Adelaar staat voor de mannelijke energie in ons (Divine Masculine). Een ieder draagt zowel beide energieën in zich. De Tweelingzielen reis gaat over het balanceren van beide energieën. Dat de Divine Masculine en de Divine Feminine zich met elkaar verenigen. Eerst gebeurt dit binnen in ons en vervolgens manifesteert zich dit ook in de buitenwereld. Dan ontstaat er meer harmonie in de connectie met onze Tweelingziel. In de lente ontkiemen de zaadjes (manifestaties) die je in de winter hebt geplant. Deze gaan vervolgens bovengronds groeien. Het Oosten op het Medicijnwiel is verbonden aan het element Lucht.


Het Zuiden (Zomer)

Het Zuiden op het Medicijnwiel is verbonden aan de zomerperiode. In deze periode is de zonnekracht op zijn hoogst. Het Zuiden staat voor Vader Zon, de mannelijke energie (Divine Masculine). Dit is dan ook de periode van actieve stappen ondernemen op je doelen. Het innerlijk vuur in jou is dan op zijn hoogst. Het Zuiden op het Medicijnwiel is dan ook verbonden aan het element Vuur. De totemdieren, verbonden aan het Zuiden, zijn Amaru Slang en Rennende Wolf. Totemdier Slang staat voor het vervellen. Voor het afpellen van je oude huid. Van datgene wat je niet meer dient qua oude overtuigingen, gedrag en gewoontes. Wolf helpt je bij het samenwerken. Dit dier leeft in een pack en is hier erg trouw aan. Een wolf en een wolvin zijn partners voor het leven. Net als jij en je Tweelingziel. Ze werken ook samen met de anderen uit de roedel. Maar een wolf kan ook heel goed alleen zijn eigen pad bewandelen. Deze heeft een goede balans tussen met anderen zijn en op zichzelf zijn. Wanneer jij hier moeite mee hebt, kun je Totemdier Wolf vragen jou hierbij te helpen.


Het Westen (Herfst)

Het Westen op het Medicijnwiel is verbonden aan de herfstperiode en aan het element Water. In de herfst laten we onze oude huid los en mogen we in diepere overgave gaan aan de man en de vrouw binnenin ons. De Divine Feminine en Divine Masculine komen weer in een diepere laag van verbinding. In zowel de binnenwereld als de buitenwereld. Of jullie werkelijk met elkaar in een aardse verbinding komen ligt eraan waar jullie staan in jullie persoonlijke reis op het Medicijnwiel en wat er in jullie Zielscontract staat. De herfst is ook de periode van de oogst. Hetgeen dat je in de winter gemanifesteerd hebt, wat je in de lente en zomer water hebt gegeven, is nu rijp om geoogst te worden. Wanneer je er voldoende aan hebt gewerkt, kun je nu de vruchten ervan plukken. De hoofdtotemdieren van het Westen zijn Otorongo Jaguar en Moeder Beer. Jaguar staat voor het op een moedige wijze bewandelen van haar pad, afgaande op haar intuïtie. Ook staat zij voor de vrouwelijke innerlijke kracht. Moeder Beer staat voor de beschermende, wijze moeder in ons.


Het Noorden (Winter)

Het Noorden op het Medicijnwiel is verbonden aan de winterperiode. De periode van rust. Deze periode staat voor de vrouwelijke energie in ons (Divine Feminine). De energie van het naar binnen keren. De oogst is binnengehaald. Nu is het tijd om in 'winterslaap ' te gaan, om minder actief te zijn in de buitenwereld in totale overgave aan de Divine Feminine in jou. In deze staat van overgave sta je open om de inzichten te ontvangen over wat je de volgende ronde op het Medicijnwiel wilt manifesteren. In de Winter plant je de zaadjes voor de daaropvolgende Lente. Deze plant je in de koude aarde, ter voorbereiding op de nieuwe cyclus van het Medicijnwiel. Op symbolische wijze welteverstaan;) Het Noorden is dan ook verbonden aan het element Aarde. De hoofdtotemdieren van deze windrichting zijn Sewar Kinté, totemdier Kolibrie en Hert. Sewar Kinté vliegt voor ons uit om ons te laten zien waar we naar toe mogen gaan op ons Hogere Pad. Hert staat voor de vrouwelijke, verzorgende energie in ons. Haar kunnen we aanroepen voor het ontvangen van liefde en warmte.